donderdag 28 oktober 2021

Neem je zooltjes mee naar de winkel en blijf weg van outlets: zo vind je de loopschoenen die echt bij je passen

Terug naar overzicht

Moet ik naar een gespecialiseerde winkel?

“Hoe meer informatie, hoe dichter je bij de ideale schoen zal komen”, zegt Jo Dewijze, podoloog van de Rode Duivels. “In een gespecialiseerde winkel wordt gekeken naar je voettype, wat je doelen zijn, hoe vaak je loopt, op welke ondergrond … Er worden zelfs filmpjes genomen van hoe je loopt. Door alles zeer specifiek en individueel te bekijken, zal je met een beter paar schoenen buiten komen dan uit een niet-gespecialiseerde winkel waar algemenere tips worden gegeven.

Schoenen passen en er enkele minuten mee op een loopband lopen, is volgens Dewijze zelfs cruciaal. “Eigenlijk moet je schoenen met je ogen dicht kopen, je moet vóélen of ze passen. Doe dat niet enkel met één merk, maar vraag gerust om drie tot zelfs vijf verschillende merken uit te proberen. Je zal dan pas het verschil voelen en een juiste keuze kunnen maken. Daarom is het ook niet aangeraden om de schoenen online te kopen.”

LEES OOK. Minder pijn, minder blessures: waarom sporten volgens je menstruele cyclus een goed idee is (+)

Wat is de prijs van goede loopschoenen?

“De prijzen zijn op te delen in drie categorieën, gebaseerd op de keren dat je loopt”, zegt Kris Desaever, sportpodoloog en docent podologie aan de Arteveldehogeschool. “Wie niet veel loopt, kan voor een schoen kiezen onder de 100 euro. Loop je zo’n twee tot drie keer per week, dan is het aangeraden om toch boven de 100 tot 160 euro te gaan. Loop je marathons en is je doel om je snelheid te verbeteren, dan kan je het best nog hoger gaan. Die schoenen zijn vaak duurder omdat die onder andere carbon bevatten, en dus ook veel lichter zijn.”

De outlets gaan afschuimen op zoek naar nieuwe schoenen, raadt Desaever niet aan. “Je kan er misschien wel een koopje doen. Maar ook al worden schoenen niet gebruikt, toch ontstaat materiaalmoeheid en zal de middenzool slijten. Schoenen in outlets kunnen heel lang wachten op een nieuwe eigenaar en hebben dus voldoende tijd om te verslijten.”

Wanneer je op asfalt loopt, hebben je zolen meer demping nodig dan wanneer je in het bos of park gaat lopen. — © Shutterstock

Wanneer je op asfalt loopt, hebben je zolen meer demping nodig dan wanneer je in het bos of park gaat lopen. — © Shutterstock

Dikke of dunne zolen, welke zijn de beste?

“Een tiental jaar geleden waren zolen erg dun. Nu is meer demping de tendens en dus is de zool dikker. Maar bij het kiezen van een schoen speelt vooral de persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Met een dunne zool zit je dichter tegen de grond, andere zolen zijn zo hoog dat er bijna een soort van hak is. Een dunne zool is niet aan te raden als je last hebt van je achillespees, dikke zolen zijn dan weer niet aan te raden als je problemen hebt aan je knieën”, zegt Desaever.

“Maar als je voor een hele zachte zool kiest – wat we nu veel op de markt zien – dan loop je die sneller stuk dan stevigere, harde zolen. Dat is ook iets om in je achterhoofd te houden wanneer je nieuwe loopschoenen koopt”, zegt Dewijze.

Maakt het uit op welke ondergrond ik loop?

“Ja, dat is ontzettend belangrijk, omdat die achtergrond gaat bepalen in welke mate je schokdemping nodig hebt”, zegt Dewijze. Loop je meer op asfalt, dan moet die hoger zijn dan wanneer je in het bos loopt, waar de ondergrond al voor wat demping zorgt. Doe je vooral trails, koop dan aangepaste schoenen die je beschermen tegen oneffenheden.

“Daarom is het ook aangeraden om twee paar schoenen te kopen, dan heb je altijd wel een paar voor de juiste ondergrond. Daarnaast zorgt de afwisseling van twee verschillende paren ervoor dat je voeten niet één type schoen gewoon worden, waardoor je met een compleet nieuw paar meer moeite zal hebben in de toekomst. Je schoenen zullen ook nog eens minder snel slijten door gebruik.”

LEES OOK.De voor- en nadelen van koffie: “Je sportprestaties verbeteren, maar ...” (+)

Ik draag gewoonlijk zooltjes, moet ik die aandoen tijdens het lopen?

“Zooltjes zijn even belangrijk in loopschoenen als in de schoenen die je dagelijks draagt. En dus moet je ze zeker meenemen als je naar de winkel gaat, want ze moeten goed in je loopschoenen passen om blaren te vermijden. Bij sommige merken zullen de zolen niet in de schoen passen, vandaar het belang om het altijd toch eventjes te testen in de winkel”, zegt Jo Dewijze.

Na 800 tot 1.200 kilometer kan je het best beginnen kijken voor nieuwe schoenen. — © Shutterstock

Na hoeveel tijd moet ik nieuwe loopschoenen kopen?

Na 800 tot 1.200 kilometer kan je het best beginnen kijken voor nieuwe schoenen. — © Shutterstock

“De meeste mensen denken in maanden of jaren, maar eigenlijk moet je rekenen in kilometers”, zegt Desaever. “Voor recreatieve schoenen van 100 tot 200 euro wordt de regel van 800 tot 1.200 kilometer gehanteerd. Voor de heel dure schoenen ligt die grens veel lager: op zo’n 200 tot 300 kilometer. Die schoenen zijn heel licht, waardoor je snel kan lopen maar ze slijten ook gemakkelijker.”

De kilometers bijhouden kan vandaag heel gemakkelijk met apps als Strava en Runkeeper. In die apps kan je zelfs aangeven met welke specifieke schoenen je loopt. “Een goede loper is een goede boekhouder. Maar eigenlijk is er nog iets belangrijker dan alles goed bij te houden: koop twee paar schoenen. Zet na 500 kilometer het tweede paar in gang, dan ga je langer kunnen lopen met beide schoenen. Door af te wisselen worden de risico’s op blessures afgevlakt en kunnen je schoenen na een loopsessie lang genoeg herstellen. Want niet alleen je spieren, maar ook het materiaal moet dat kunnen doen.”

Hoe zorg ik ervoor dat mijn schoenen zo lang mogelijk meegaan?

“Door twee paar schoenen te gebruiken zullen ze minder snel verslijten. Daarnaast is het absoluut afgeraden om ze in de wasmachine te stoppen, omdat de lijm van de schoenen kan stukgaan. Laat ze ook nooit liggen in de buurt van warmtebronnen, want dan kan het materiaal andere eigenschappen aannemen. Bij warme temperaturen kan het bijvoorbeeld zachter worden”, zegt Desaever. Zijn je schoenen toch vuil na het lopen? Neem dan een borsteltje en een klein beetje water om je schoenen te poetsen, maar overdrijf zeker niet. Het blijven tenslotte loopschoenen.

maandag 10 juni 2024

Podoloog Jo Dewijze in de krant!

Podoloog Jo Dewijze in de krant!
maandag 10 juni 2024

Praktijk Antwerpen verhuist vanaf 16/09/2022 naar nieuwe locatie!

Praktijk Antwerpen verhuist vanaf 16/09/2022 naar nieuwe locatie!